I en bilförsäkring, och andra fordonsförsäkringar, är trafikförsäkringsmomentet obligatoriskt och finns reglerat i lag. Det finns ett enda undantag och det är om bilen är avställd i vägtrafikregistret. Den här försäkringen ger ett grundskydd till alla som rör sig i trafiken. Om du, till exempel, kör på en annan bil så täcker trafikförsäkringen både personer i båda bilarna samt skador på den andra bilen. Den gäller även för andra sakskador. Du får dock alltid betala en självrisk (ofta start från 1 000 SEK). Vill du däremot ha ersättning för skador på din egen bil behöver du halv- eller helförsäkring som tillägg. Det finns också tilläggsförsäkringar som, exempelvis, hyrbil och assistans, men också om du skulle råka tanka fel drivmedel eller låsa in nyckeln i bilen.

Bilförsäkring – Halv
Denna innehåller vanligen trafik-, stöld-, brand-, glas-, allrisk-, maskin-, räddnings- och rättsskyddsförsäkring. Om du har en ny bil kan detta vara ett alternativ motsvarande en helförsäkring, då nya bilar ofta har vagnskadegaranti som gäller i ett antal år. Då kan du, med fördel, halvförsäkra bilen för ett fullgott skydd.
Bilförsäkring – Hel
Helförsäkringen ger det mest fullgoda skyddet för din bil. Förutom det som ingår i halvförsäkringen (och trafikförsäkringen!) så gäller den även för vagnskada som vi nämnde ovan. Man skulle kunna säga att ju äldre din bil blir, desto mer får du fundera på om det är värt att betala denna försäkring, då värdet sjunker ju äldre bilen blir (och således eventuell ersättning).
Tänk på att:
Det är den person som äger bilen och använder den mest som måste teckna en bilförsäkring. Om så inte är fallet gäller inte försäkringen.
När det gäller skyddet för batterier i elbilar så kan detta skilja sig åt. Kontrollera noga vad som gäller när du tecknar elbilsförsäkring.
Faktorer som påverkar din bilförsäkring

- Din ålder
- Var du är bosatt
- Var du parkerar din bil under natten
- Bilmärke och årsmodell
- Var du kör din bil och hur långt du kör
- Dina skadefria år
- Vilken typ av försäkring du väljer (trafik-, halv-, hel- och/eller tilläggsförsäkringar)
Kön kunde tidigare också vara ett kriterium (män är överrepresenterade vad gäller olyckor), men sedan 2012 får man enligt svensk lag inte använda denna faktor i prisbedömningen.
Har du ännu inte fyllt 25 år kommer sannolikt din premie att vara högre än för andra försäkringstagare. Det beror, helt enkelt, på olycksstatistik där yngre förare är överrepresenterade. Självrisken vid olycka brukar även den vara dyrare. Däremot så har en del försäkringsbolag börjat överge detta tänk och i stället fokuserar man på körförmågan (kör du försiktigt minskar premien).
Om du är bosatt i storstad är sannolikt din bilförsäkring dyrare än på landsbygden. Anledningen är att trafiken i stadsmiljö har högre tempo, där är fler bilar och fler trånga gator. Sålunda är risken större att råka ut för något. Försäkringsbolagen tittar också på olika områden, och om t ex ett område har fler bilinbrott/bilbränder blir försäkringspremien där dyrare.
Var du parkerar din bil är ytterligare en faktor för kostnaden. Om du har din bil i ett garage blir det billigare än om du parkerar på gatan.
Värdet på din bil är förstås en annan del i ekvationen. Dyra bilar som BMW, Audi och Mercedes generar en större utbetalning för försäkringsbolaget i försäkringsärenden. Dessutom är de bilarna mycket mer stöldbegärliga. Andra saker som kan påverka är exempelvis reparationskostnader.
Biltyper i Sverige
Vilka olika biltyper, rent juridiskt, finns det då i Sverige? Man kan säga att det handlar om 3 olika typer: Personbil, buss och lastbil. Den förstnämnda typen transporterar, som namnet så tydligt antyder, människor . Maximalt antal i det här fallet är 9 personer som då också inkluderar föraren. En buss gör samma sak men med skillnaden att antalet är fler än 9 personer (inklusive föraren). Den tredje typen, lastbil, är helt enkelt en bil som inte är att anse som personbil eller buss!
Kategorier av personbilar
När det gäller personbilar så kan dessa delas in i olika kategorier utifrån den karossform som aktuell bilmodell har. Nedan följer de mest vanliga kategorierna:
- Kombi – kommer ursprungligen från det tyska uttrycket Kombinationskraftwagen, men kan även kallas för herrgårdsvagn (från brittiska estate car) eller stationsvagn (av amerikanska station wagon). Modellen har ett stort bagageutrymme i samma höjd som kupén.
- Sedan – har en täckt karossform med antingen 2 eller 4 dörrar. De kan transportera 4 eller fler personer. Bagageutrymmet här är avskilt från kupén och bagageluckan öppnar man under bakrutan.
- Kupé – har också en täckt karossform med 2 eller 4 säten samt fast tak och vanligen 2 dörrar. Den här modellen hör till sportigare bilmodeller och har inte sällan en lägre och mer smäcker taklinje.

- Cabriolet – eller cab som förkortning är en bil med nedfällbart eller avtagbart tak. Man skiljer mellan mjuka (kraftigt tyg eller vinyl) och hårda (plast, aluminium eller stål) takmodeller. De hårda taken brukar man kalla hardtop.
- Stadsjeep – kallas också för SUV (Sport Utility Vehicle på engelska) är en större bilmodell, som kombinerar komfort och framkomlighet med fyrhjulsdrift/kraftig motor. Bagagemässigt påminner den om kombin och tar mellan 5-7 passagerare om nödvändigt.
- Minibuss – eller van alternativt MPV (Multi Purpose Vehicle på engelska) är även det en större personbil som utseendemässigt påminner om en buss. Den har minst 3 sätesrader som vardera innehåller 2 till 3 platser per rad.
- Skåpbil – kan av somliga också kallas både van och paketbil. Den har ett lastutrymme som påminner om ett skåp, där man antingen öppnar dörrarna bak eller på sidan eller både och. Själva lastutrymmet saknar oftast fönster.
- Sportbil – eller sportvagn är en modell vars konstruktion ska få den att både framstå och vara snabb. Karossen är ofta låg och inte sällan är bilen tvåsitsig.